Koneellisen taimikonhoidon sijaan teimme istutustyön historiaa- esittelimme yhdessä UPM- metsän kanssa maailman ainoan automaattisen taimikasetin asennettuna Risutec PM100 istutuskoneeseen! Tukkimiehentäintorjunta, boorilannos (yhteistyössä YARA:n kanssa), glyfosaatinlevitys (no, ainakin yksityisille metsänomistajille) sekä 2304 tai jopa 2916 kappaleita taimia yhdellä syöttölaitteella. Automaatio on tullut metsätyöhön!
Mielenkiintoisimman keskustelun kävin koneyrittäjäliiton Simo Jaakkolan kanssa. Pikaisesti törmätessämme keskustelimme taas kerran konemiehiä vaivaavasta ongelmasta; ennakkoraivauksen puutteesta. Simon käsitys asiasta on kanssani aivan sama. Ennakkoraivaus pitää tehdä, se on elintärkeää työjäljen ja kannattavuuden kannalta. Harvesteripää on liian kallis raivaussaha. Simon käsitys meidän ajatuksistamme on ollut se, että ensimmäisen elinkaaren moto (eli uudehko harvesteri) tekee hakkuutyön ohessa raivausta. Mutta näin emme suinkaan ajattele.
Ainespuun hakkuu voidaan tehdä vain ja ainoastaan motokouralla. Tukit ja kuidut tehdään normaalisti, latva ja oksat voidaan puida hajalleen tai energiaksi. Normaalit kohteet hakataan ainespuuksi, ennakkoraivauksen tekee metsuri.
Missä me sitten astumme kuvaan? Käytetyt toisen elinkaaren koneet (ne navetan takana olevat) hakkaavat raivaamattomat pusikot energiapuuksi. Raivaavalla energiakouralla kaikki poistettavat puut energiapuuksi. Ei miestyötä, vain konetyötä.Seuraava harvennus onkin rahaharvennus eli II- harvennus. Metsurit riittävät paremmin näkymäraivaukseen päätehakkuisiin ja järkeviin harvennuksiin. Tällä systeemillä aikaa myöden pusikot vähenevät harvennuksilta ja hakattava litratilavuus nousee.
Säästetään raivaussahamiehet sinne missä heidän työpanoksensa antaa eniten hyötyä ja laitetaan oikeat koneet oikeaan paikkaan. Yksinkertaista?
Yksi ongelma on vielä: ne todelliset ammattimiehet, jotka jaksavat tehdä vaikeinta työtä: nuoren metsän kunnostusta. Mistä niitä saadaan????!!!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti