tiistai 19. kesäkuuta 2012

Varhaisperkauksen merkitys puuntuotannossa

Kustannustehokkain metsänhoidollinen työ on varhaisperkaus. Pieniläpimittaisen puun poistaminen hyvällä näkyvyydellä on nopeaa. Oikein ajoitettu ja tehty varhaisperkaus varmistaa riittävän määrän havuppuun runkoja hehtaarille, mikäli niitä on ollut ennestään. Varhaisperkauksella varmistetaan, ettei haluttu puulaji tukehdu lehtipuun alle. Tällä asialla on tärkein merkitys nuoressa metsässä, naapurihavupuu kirittää kasvua fiksummin kuin helposti venyvä piiskakoivu.

Risutec- laitteella saavutetaan kantojen rispaantuminen, jolloin kantovesaa ei  synny. Juurivesan syntymien kestää käytännössä kasvukauden, kasvatettava taimi saa lisää etumatkaa. Nyhtäminen on tässä suhteessa myös hyvä, mutta raakamaan paljastuminen lisää siemensyntyisten taimien lisääntymisen potenssiin tietyillä kasvupaikoilla.


Varhaisperkaus on suoritettu istutuskuusikkoon syksyllä 2009 (kuva). Vadelmapensaista huolimatta tällä toimenpiteellä on aikaansaatu kelpo taimikko. Peruskoneella (John Deere 1070) käytettiin Risutec III:a. Ison alustakoneen etuja varhaisperkauksessa on lukuisia, tärkein etu on tuplanopeus pieneen koneeseen verrattuna. Teho, pitkä puomi ja hyvä näkyvyys, kaikki tärkeitä asioita tarkassa työskentelyssä. Alustakoneena kohtuullisen hyvä kone on myös porilainen Sampo. Etuna Sampolla on kapeus ja hyvä moottoriteho, haittana etenemiskyky ojilla. Olen ihmetellyt, miksi Sampomiehet eivät hyödynnä enemmän koneen metsähoidollisia ominaisuuksia, varhaisperkaukseen ja taimikonhoitoon 2-2,3 m leveys on kätevä.Kuvassa Tapaninpäivän  2011 myrskyn tuhoja samassa taimikossa, useita männynlatvoja on katkennut. Tällä alueella on myös pieni koeala Ruotsissa keksittyä geometristä raivausta, tuloksesta en ole niinkään varma.

Varhaisperkaukseen voidaan yhdistää boorilannoitus, Pohjois- Savon kaskialueilla tällä saavutetaan metsänomistajalle huomattava rahallinen hyöty. Mikäli boorilannosta tarvitaan myös ylläpitoon, sitä voidaan ajaa myös taimikonhoidon yhteydessä, kustannustaso jää selvästi alle erillisen levityksen.

Koneellisessa varhaisperkauksessa  isolla katkaisumitalla ei ole merkitystä. Työmailla tulee tietysti isojakin puita vastaan, mutta tärkeintä on ns. ruohonleikkuripuu. Tämä nailonköyteen verrattava koivun- ja pajunvitjas haittaa taimen kasvua ja on äärimmäisen hankala katkottava tietyssä kasvuvaiheessa. Risutecin katkaisukyky on monipuolinen, tälläinenkin suttupuu saa kyytiä.  Työn oikea hinnoittelu on tuntiveloitus, koneyrittäjä ja metsänomistaja ovat samalla viivalla ilman riskikatetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti