Koneellinen taimikonhoito onkin sitten vaikeampi juttu. Maahankaato ilman keräystä on järkevä toimenpide, kun kyseessä on nuoren taimikon hoito. Varhaisperkaus työmuotona on järkevintä, mutta rehevillä mailla senkin voi joutua tekemään uudelleen vaikka kitkettäisiinkin. Metsäkoneisiin hankitut taimikonhoitolaitteet saavat levätä siihen asti kun hakkuissa tulee tauko. Kaivinkone taimikossa? On asia, mikä vaatii sulattelua. Enkä nykyisillä alustoilla- vaikka olisi keinuvakin- sinne menisi. Paras tapa pilata hyvä aie on tehdä 10 metrin välein maanousema-sienelle kasvualusta.
Ensi vuonna tilanteet muuttuvat: energiapuukorjuu saa taas kaivattua potkua. Tämän yhdistäminen taimikonhoitoon on meidän kannaltamme yksinkertainen asia. Raivaavalla energiapuukouralla voidaan laittaa kaksi asiaa tuottavasti yhteen. Mutta tämän me jo tiedämme ja muuallakin se jo tiedetään. Muttei Suomessa.
Ongelmien esittäminen on helppoa. Ratkaisu on ollut etsinnässä vuosia. Uusia, nuoreen metsään erikoistuneita yrittäjiä ei tule. Se on ymmärrettävää, ala on uusi. Metsäkoulut ja koneyrittäjät eivät helpota tilannetta, uusista kuljettajista on puunkorjuussa huutava pula, miksi haaskata resursseja johonkin huuhaa- juttuun? Kannattaako tulevaisuutta miettiä, kun laskun eräpäivä on huomenna!
Ratkaisu
Puunkorjuun koneellistamisen alkuaikoina metsäyhtiöt ostivat koneet ja palkkasivat kuljettajat. Koneellistaminen nousi siivilleen. Yrittäjähenkiset kuljettajat ostivat koneet itselleen tai hakkivat uudet koneet. Miksi sitä ei voi tehdä uudelleen???!!! Kauppatieteiden maisteri on laskenut sen jo sata kertaa, ulkoistaminen on ainoa järkevä toimenpide kulurakenteelle. Mutta nyt ollaan tilanteessa, missä 800.000 ha odottaa hoitoa. Viimeiseen 30 vuoteen ei neljäsosassa metsistämme ole tehty mitään...Ja Suomeen mahtuu 200 kpl istutuskonetta, mutta vain 22 konetta on käytössä. Se, että uudistamistoimenpiteet tehdään kunnolla ja nopeasti on sijoitus. Suomessa istutuskierto on hidas, mutta puuta täälläkin kasvatetaan. Korkorahat sijoitukseen saadaan urakoinnista. Ei kukaan oleta, että työtä tehdään ilmaiseksi- oli se tähtiasiakas tai asiakasomistaja. Ulkomailla koneenmyyjät hoitavat laitteiden korjauksen ja huollon, metsäyhtiöt keskittyvät työmaidensa hoitamiseen. Avainyrittäjiä ei voi painostaa hankkimaan istutuskoneita tai taimikonhoitolaitteita, mutta asiakkaat voivat. Me- metsänomistajat. Myyn puuni, ostan taimikon;turvaan metsän kierron ja talouteni.