perjantai 28. syyskuuta 2012

Perusteet muuttuvat metsänhoidossa

Länsi- ja Etelä- Suomessa maksetaan energiapuusta 24-28 € kiintokuutiometristä tienvarressa. Mikä tilaisuus laittaa nuoret metsät kuntoon!

Energiapuuta on hakkuutähteet, kannot, lumpit ja pystykuivat. Näin on aina ollut ja oleva, aamen.

Metsäalan ammattilaiset ovat joutuneet uuden asian eteen: energiapuu nuorista metsistä? Tämä asia on meille arkipäivää, mutta useimmat alan toimihenkilöt eivät tunne mahdollisuuksia palvella metsänomistajaa. Nuoren metsän kunnostus on perinteisesti tehty ennakkoraivauksella ja motokouralla. Ennakkoraivaus on parasta mitä motomies tietää, mutta valitettavan harvoin yksityismetsissä motokuski pääsee raivatun metsän kimppuun. Taloudellisesti pienen puun maahanraivaus ja yhden pöllin kuitu lyö metsänomistajan rahapussin kuralle (sen motomiehen lisäksi).

600.000 hehtaaria huutaa hoitamista Suomessa. Miten näiden rästien purkaminen vaikuttaa metsän kasvuun ja metsänomistajan talouteen? Muutamat metsäalan toimihenkilöt ymmärtävät seuraavan asian: hoitorästien (nuoren metsän kunnostus) vähentäminen onnistuu hyvin helposti.  REKO (raivaava energiakoura)- käsittelyn jälkeen noin 5 vuoden kuluttua voidaan tehdä hyvätuottoinen ensiharvennus. Tässä välissä voidaan ottaa 40-90 k-m3 energiapuuta hehtaarilta. Jos halutaan lykätä ensiharvennusta, tehdään lihava II- harvennus. Keneltä tämä on pois?

Laskuoppi on yksinkertainen. Vaihtoehto 1. Ennakkoraivaus metsurityönä+ moto+tuet= lasku metsänomistajalle.Lisätietoja tästä! Vaihtoehto 2. REKO- käsittely+tuet+ ensiharvennus= rahaa. Lisätietoja tästä! 

Emme kannusta kasvattamaan energiapuuta, aina kannattaa yrittää kasvattaa laadullisesti hyvää metsää. Kahdenkymmenen vuoden päästä voi olla tarvetta vaikka pajusta, sitä ei voi tietää. Puun voi laittaa kuiduksi, tukiksi tai energiapuuksi; puu ei tiedä tehdäänkö siitä lautaa vai tuhkaa, mutta metsänmyyjällä on oikeus valita paras taloudellinen tulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti