maanantai 26. tammikuuta 2015

Varhaisperkauksen merkitys puuntuotannossa osa 2.

Tehdessäni tarkastuskierrosta tulin paikalle, missä varhaisperkaus tehtiin koneella muutama vuosi sitten. Käsittelin tätä 19.6.2012 julkaistussa blogissani.

Vielä kuva muistutukseksi:
Muutaman vuoden kuluttua 2015 tammikuussa.
Kasvu on ollut hurjaa rehevällä pohjalla. Kuuset ovat noin neljä metrisiä, eikä koivun kasvu saa niitä enää kiinni. Minkäänlaisia jälkiä hakkuukoneen/ raivauslaitteen käynnistä ei ole nähtävissä, lahoinneita kantoja löytyy sieltä täältä.

Vertaan tätä tulosta kitkennän ja katkaisenvan laitteen eroihin. Hehtaarikustannus tuntityönä tehtynä oli edullinen eikä kitkevän laitteen hyöty multavalla, reheäkasvuisella paikalla pääse esille.

Alueella kokeilut geometrinen raivaus oli selkeä pettymys. Hyvä asia oli, ettei 2 m kaistat tahtoneet löytyä, mutta kun löytyivät, ne olivat täynnä koivun vesaa. Johtopäätöksenä on, ettei kyseiseen menetelmään kannata panostaa.

Risutec- taimikonhoitolaitteella osaavalla kuljettajalla työnopeus taimikonhoidossa on järeällä harvesteri- tai ajokonealustalla 0,3- 3 ha päivässä. Jos tuntiveloitus on 80 € tunnissa, päästään varhaisperkauksessa tuottoihin ja kustannuksiin, mistä voidaan vain manuaalityöhön tai hakkuutyöhön verrattuna nähdä unia. Jos vielä lisätään purppuranahakka, boorilannoitus tai kemiallinen käsittely, niin lääkkeet kustannustehokkuuteen ovat tässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti